1 3   F O T O G R A F E R
S
ändes bl a i SVT och YLE under år 2005-2006


1   Gunilla Lundström fotograferar nästan bara människor. Hon är känd för sin speciella stil där hon oftast porträtterar människor med sin 6x6 kamera. Gunilla ratar datorer och vill bara jobba med traditionell fotografisk teknik.

2
   Jimmy Backius har varit asfaltläggare men är nu en av de mest etablerade modefotograferna i Sverige. Han jobbar stenhårt och försöker hela tiden utveckla sig.

3
   Åke E:son Lindman fotograferar bara arkitektur, men inte bara som tjänstefotograf utan även som fotokonstnär. I hans designade lokal sitter Åke´s anställda vid datorer och jobbar med skanning av bilderna hela dagarna.

4   Lasse Skog jobbar som allmän fotograf i Nyköping. Han vet inte så mycket om fotohistoria eller andra fotografer. Men ändå älskar han sitt arbete och naturen som han åker ut till så ofta han kan.

5
   Janne Bengtsson har en jätteateljé med stora fönster. Dom tvättar han aldrig för det förstör bara det vackra dagsljuset in i lokalen. Då han inte fotograferar reklamuppdrag arbetar han mycket med egna bilder som han gör fotogravyrer av.

6   Thomas Fahlander har som de flesta fotografer idag dåligt med jobb. Han sliter hårt med att få fler fotouppdrag. Men dagarna fylls även av mycket annat som till exempel fiolspel, filmskapande och studier i italienska. 

7   Hans Strand slutade som ingenjör och började som naturfotograf. Det har gått bra och han har gett ut många böcker och vunnit flera utmärkelser.

8
   Lars Dahlström jobbar nästan jämt och gick in i väggen för ett antal år sedan. Det redde ut sig då men han jobbar fortfarande hårt. Han fotograferar bland annat allt åt postorderföretaget Clas Ohlson.

9
   Brita Nordholm vill helst fotografera dokumentärt men hon tjänar mest på att fotografera babysim och fotboll. Hon har dokumenterat sitt sjuka barns liv. Barnet dog med tiden. Dessa bilder tillhör hennes starkaste.

10
   Hans Hammarskiöld är 81 år och levande svensk fotohistoria. Hans berättelser är lika intressanta som hans bilder. Det digitala intresserar honom inte och han tycker att det vore dumt om han skulle överge den analoga fotografin nu när han äntligen börjar behärska tekniken. Han jobbar fortfarande hårt och älskar att vara i sitt mörkrum.

11
   Brigitte Grenfeldt är bröllopsfotograf fast hon fotograferar inte på traditionellt sätt. Hon försöker hela tiden förnya sig och skildra bröllopen på ett så levande sätt som möjligt.

12
   Björn Larsson Ask är en gammal legendarisk pressfotograf som fortfarande är lika aktiv som i sin ungdom. Det har slitit på hans kropp så han har ont i nacken och ena axeln. Han har varit på fotouppdrag över hela världen och hans bilder skildrar alltid människor på ett vördnadsfullt sätt.

13
   Helene Toresdotter fotograferar i stället för att måla, som hennes föräldrar gör. Som exempel kan nämnas hennes sällsamma porträtt på hundar som sitter på piedestaler. Hon driver olika projekt med engagemang och konsekvens och gör varje vinter en resumé av vad som gjorts under året som gått. Sedan drar hon upp riktlinjerna för nästa år. Dessa nya mål genomför hon konsekvent.

[Beställ filmerna här]