7   F O T O G R A F E R


1   Hans Hammarskiöld är 80 år och levande svensk fotohistoria. Hans berättelser är lika intressanta som hans bilder. Det digitala intresserar honom inte och han tycker att det vore dumt om han skulle överge den analoga fotografin nu när han äntligen börjar behärska tekniken. Han jobbar fortfarande hårt och älskar att vara i sitt mörkrum. Denna film är 17 minuter och alltså längre än den som finns på 13 fotografer.

2
   Mats Holm jobbar med det mesta inom fotografi. På höstarna jobbar han med skolfoto. Då går han upp 6 på morgonen för att jobba och stupar i säng 12 på natten.

3
   Helene Toresdotter fotograferar i stället för att måla, som hennes föräldrar gör. Som exempel kan nämnas hennes sällsamma porträtt på hundar som sitter på piedestaler. Hon driver olika projekt med engagemang och konsekvens och gör varje vinter en resumé av vad som gjorts under året som gått. Sedan drar hon upp riktlinjerna för nästa år. Dessa nya mål genomför hon konsekvent. Filmen finns även på 13 fotografer-DVD´n.

4
   Per-Anders( Prallan) Allsten är institutionsfotograf på Moderna Muséet i Stockholm. Men privat fotograferar han panoramabilder med en Widelux-kamera som han ”vevar runt” med under exponeringen. Det blir sällsamma bilder.

5
   Catharina Gotby är en mångsidig konstnär som jobbar med fotografi, gör radioprogram och filmar. Hon klarar sig, trots knapphändig försäljning, genom att leva snålt och att hon får stipendier.

6
   Peter Ahlén är affärsman och säljer sina inramade bilder i sin butik. Där har han också en skrivare som kan skriva ut hans bilder i stort format.

7
   Elin Berge är en ung lovande fotograf som tar många bilder åt Dagens Nyheter, mest åt featureavdelningen. Men hon driver även egna projekt. Bland annat fotograferar hon en serie porträtt på kvinnor med slöja.

[Beställ filmerna här]